Čak i one s najljepšim i najzdravijim zubima pogodi karijes. U njegovu sprečavanju i liječenju važno je održavati dobru higijenu usne šupljine i redovito kontrolirati zube kod stomatologa. Stomatolog će onda očistiti zube od naslaga i kamenca te liječiti karijes, a u slučaju potrebe postaviti zubnu ispunu (plombu).

Karijes je jedna od najčešćih bolesti i s njom se sretne čak 92% odraslih osoba. Karijes je i sve učestaliji zbog prehrane bogate šećerima koje pogoduju razvoju bakterija.

Bakterije koje se hrane ostacima hrane na zubima pri tom stvaraju kiseline koje razaraju caklinu i zubno tkivo. U nastaloj šupljini razvijaju se nove bakterije koje prodiru sve dublje u zub.

Karijes je bolest koja sporo napreduje, a ako se uoči na vrijeme može se izliječiti uklanjanjem zahvaćenog zubnog tkiva. U prazninu koja nastane u zubu stavljaju se ispune ili plombe.

Ispunama nadoknađujemo izgubljeno tvrdo tkivo zuba, a istovremeno vraćamo izgubljenu funkciju, izgled i oblik zuba. Koristimo suvremene materijale (kompozite) koje zub čine čvršćim, a sam ispun izdržljivijim. Uz to, kompoziti izgledaju prirodnije u ustima od zastarjelih tamnih ispuna (amalgama).

Razvoj karijesa sprečava se redovitim ispravnim pranjem zuba, a nastavlja se u stomatološkoj ordinaciji redovitim pregledima i redovitim profesionalnim čišćenjem. Stomatolog uklanja tvrde (kamenac) i meke naslage na zubima i dopire do teško dostupnih mjesta koje sami ne možemo dobro očistiti.

Besplatan prvi pregled i konzultacije

Dogovorite besplatan pregled