Gubitak zuba narušava osmijeh, ali može uzrokovati i zdravstvene probleme poput nepravilnog zagriza, propadanja zubne kosti, problema u govoru i žvakanju te probavnih problema.

Pri izvođenju protetskih zahvata važno nam je vratiti funkciju zuba, ali jednako tako pazimo i na estetske rezultate. Lijep i zdrav osmijeh naš je krajnji cilj.

Zubne krunice

Zubne krunice postavljamo kako bismo učvrstili i vratili prirodni izgled zuba, ali one se mogu postavljati i zbog estetskih razloga. Krunice su fiksni zubni nadomjesci, a izrađujemo ih samo od najmodernijih materijala kao što je keramika.

Potpunokeramičke krunice izgledom su najbliže prirodnom zubu, njihova trajnost najčešće ovisi o trajanju samih zuba jer je su naši materijali izuzetno izdržljivi. Naravno, izuzetno je važno održavati dobru higijenu usne šupljine i redovito kontrolirati  zube kod stomatologa.

Vrste zubnih krunica

Metalkeramičke krunice

Krunice čija baza je napravljena od legure metala a prekrivena je u potpunosti keramikom.

Izrazito su čvrste pa se većinom rade na kutnjacima i pretkutnjacima gdje su žvačne sile izrazito jake. 

Staklokeramičke krunice

Najčešće upotrebljavani sustavi potpune keramike jer pružaju izvrsnu estetiku, dostatnu čvrstoću te osiguravaju dugotrajnost nadomjestka pogotovo kad je riječ o prednjem segmentu zubnog niza.

Staklokeramika je material koji gotovo u potpunosti oponaša prirodni izgled zuba.

Cirkon-keramičke krunice

Cirkon-keramičke krunice se izrađuju pomoću kompjuterske tehnologije (CAD-CAM).

Cirkon-keramika, bezmetalna keramika, je najsuvremeniji sustav nadoknade zuba, koja se primjenjuje većinom u estetskoj stomatologiji.

Prednost bezmetalne keramike kao što i samo ime govori je taj što u svojoj osnovi nema metala već cirkon koji je transparentan te dopušta prolazak svjetlosti kroz materijal jednako kao kod prirodnog zuba.

Kod cirkon-keramičke krunice ne postoji rizik od pojavljivanja tamnog ruba krunice koja se s vremenom javlja kod metalkeramike zbog povlačenja zubnog mesa, što je za pacijente jako bitno.

Zubne ljuskice

Ljuskice za zube su tanke keramičke fasete koje se izrađuju individualno po mjeri pacijenta. Ljuskica prekriva samo prednji dio zuba, a pri postavljanju se zub minimalno ili čak nimalo ne brusi.

Zubne proteze

Proteze postavljamo u slučaju većih gubitaka zuba. Vrlo nam je bitno da proteza pacijentu bude ugodna i zato njihovoj izradi posvećujemo posebnu pažnju te ih izrađujemo od najboljih materijala.

Polufiksni radovi: proteze na 2 ili 4 implantata

Polufiksni radovi su proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate. Prednosti ove metode je da se čuva kost čeljusti, a proteza je istovremeno stabilna i sigurno sjedi u ustima. Pacijenti se osjećaju ugodnije i imaju više samopouzdanja.

To su radovi koji su polufiksni što bi značilo da ih je potrebno vaditi iz usta nakon jela radi čišćenja i higijene ali su u ustima dovoljno čvrsti da se ponašaju kao fiksni radovi.

Proteza na 2 implantata ili proteza na 2 lokatora je proteza koja se radi u donjoj čeljusti.

proteza-na-2-implantata

Nakon što se ugrade implantati i prođe vrijeme sraštavanja implantata s kosti, u implantate se zašarafe lokatori.

Lokator se sastoji od valjkastog metalnog dijela koji se postavlja u implantat i metalne kapice koja u sebi ima plastične nastavke različite čvrstoće koji se ugrađuju u proteze. Veličinom ne povećavaju dimenzije proteze, a djeluju po principu tzv. “drukera”. Lokator veze služe za  bolje pričvršćivanje proteza, no bitno je naglasiti da su to i dalje proteze, odnosno protetski nadomjesci koji nisu fiksni u ustima nego se mogu vaditi. Prednost lokatora jest njihova relativno jednostavna ugradnja u postojeću protezu, dakle ako su implantati postavljeni uz dobru primarnu stabilnost, moguća je odmah ugradnja lokator veza u postojeću protezu i bolja stabilizacija proteze.

Proteza na 4 implantata ili proteza na prečku je proteza koja se može raditi i u gornjoj i donjoj čeljusti. Radi se na 4 implantata, tako što se nakon sraštavanja s kosti na implantate postave prečke koje su vijcima spojene za implantate i čine stabilizacijsku vezu proteze.

proteza-na-4-implantata

Još stabilnija priča od proteze na lokatorima. Skida se, čime je poboljšano održavanje higijene i održavanje zdravlja sluznice oko implantata. Iako se skida poprilično je čvrst rad i zapravo se ponaša poput fiksnog rada.

Pacijenti vole ovakvu vrstu proteze jer nema nepce i jako je ugodna za nošenje.

Keramički ispuni: inlay i onlay

Inlay i onlay su keramički ispuni za zube koji su se pokazali kao najkvalitetnije i najdugotrajnije rješenje kad je struktura zuba oštećena karijesom ili traumom. Izrađuju se u laboratoriju te su znatno bolji od klasičnih ispuna, kako funkcionalno tako i estetski.

 

Besplatan prvi pregled i konzultacije

Dogovorite besplatan pregled